Peter har ett mecka för mekare och samlare

Peter Elfström i verkstaden med en Victoria-moped. Moppesamlare från när och fjärran gör gärna ett besök hos Rösebäckens cykel & motor på landet utanför Väse. Foto: Olov Öström
Hos Rösebäckens cykel & motor finns det reservdelar i miljontals. I en ombyggd tvåvåningslada finns grejer från golv till tak.
– Riktigt hur mycket jag har på lagret vet jag inte, men det är mycket, säger Peter Elfström, ägare till firman som lika gärna skulle kunna funka som ett spännande museum.
Företaget är ett mecka för mopedentusiaster. Kunderna finns över hela Norden och ända ner i Tyskland. Det mesta säljs via postorder, men en hel del kunder kommer till Rösebäcken för att själva leta i de oändliga hyllraderna av reservdelar.
– Det är populärt med gamla mopeder. För många är det väl en nostalgitripp att återuppliva gamla pojkminnen, säger Peter.
Förutom lager och verkstad finns det också en butik vid Rösebäcken. Det känns som att kliva in i en trivsam handelsbod från förr i tiden hos Peter Elfström. Till vänster Hanna Mattsson som är anställd i företaget. Foto: Olov Öström
Lönsamt kan det också vara att äga gamla moppeklenoder. Tyska Zündapp, moppen med den berömda limpan till sadel, står högst i kurs.
– Vi köper inte in den typen av mopeder eftersom de är så dyra i inköp. En välhållen Zündapp kan man få 40 000-45 000 kronor för, berättar Peter.
Peters favoriter bland de gamla mopparna är tysktillverkade Victoria och Kreidler.
Nu är det långt i från bara moppar det repareras eller handlas med hos Rösebäcken. Cyklar, robotgräsklippare, häcksaxar, snöslungor - ja, nästan allt som drivs med bensinmotor kan fixas här.
Lagret vid Rösebäcken kan betecknas som tämligen fullbelagt. Foto: Olov Öström
Peter Elfström har det här med att skruva i blodet. Hans pappa jobbade åt Kristinehamns kommun med att serva gräsklippare och annat. Hans farfar var cykelreparatör. Själv var han från början djurskötare och drömde om egen gård. Det var så han hittade Rösebäcken någon mil norr om Väse.
Men djurhållningen är det smått om nu för tiden. Några hästar finns.
Peter har ändå att göra så det räcker. Han lägger ner 60 till 70 timmar i veckan och det utan att ta ut någon lön.
– Jag investerar allt i företaget i stället. Hustrun, som är veterinär, får stå för försörjningen.
Närmaste projekt är att byta tak och installera solceller på den tidigare ladugården som inrymmer butiken, verkstaden och lagret.
Peter Elfström har ett minst sagt rejält lager med grejer. Foto: Olov Öström
Reservdelar finns som sagt högt och lågt på lagret, nytt som begagnat. Det är inte alldeles lätt att hitta bland alla hyllmeter. Inte ens Peter gör det alltid.
I verkstaden är det kliniskt rent och snyggt. Här jobbar Peter också med garantireparationer åt företag som Granngården, Jula och K-rauta.
Rösebäckens cykel & motor omsätter runt 1,5 miljoner kronor. Företaget har två anställda, Peter och Hanna Mattsson. Dessutom hjälper Peters son Viktor till i företaget vid sidan av sitt ordinarie jobb.
Högsäsongen är från mars till oktober. Då finns det också en hel del kunder som kommer till butiken.
Den mesta av försäljningen sker annars via postorder.
Var hittar ni alla reservdelar?
– Hanna är väldigt duktig på att spåra upp det vi vill ha via nätet. Annars brukar jag köpa upp från firmor som stänger igen eller på auktioner, berättar Peter.
Om Rösebäckens cykel & motor i stället skulle ligga i Karlstad hade helt säkert omsättningen ökat rejält. Det hade dessutom varit enklare att hantera leveranserna.
Blänkande nytt finns också. Foto: Olov Öström
– Lantbrevbäraren är här varje dag. Det funkar jättebra. Men det är ju inte alla som använder sig av posten utan paketen kommer via någon budfirma och de levererar bara en gång i veckan. Det är förstås en stor nackdel. Men fördelarna att ligga där vi är överväger. Folk hittar hit ändå.
Peter har sin firma på gården. Det gör att kostnaden för marken är måttlig. Och avståndet till arbetsplatsen behändigt kort. På gott och ont. Det är lätt hänt att det blir många extratimmar när jobbet ligger så behändigt nära.
– Skulle jag ha liknande yta för lager inne i Karlstad skulle det bli för dyrt. Men egentligen ska man inte ha några lager nu för tiden, det ska ju ligga på vägen, påpekar Peter.
Peter Elfström har sitt företag inrymt i gårdens ladugård. Den har dock byggts om och till genom årens lopp. Foto: Olov Öström
Butiken och lagret har många stamkunder, speciellt när det gäller moppegrejer. Den vanligaste kunden är en man i åldern 50-70 år som gillar att meka med sin moped eller sina mopeder men ändå gärna vill ha lite hjälp. Han kan dyka upp flera gånger i veckan.
– Intresset för gamla mopeder har ökat rejält. De som äger gamla moppar tycks ha gott om pengar. Det är väl därför som priserna dragit i väg så på vissa märken, funderar Peter.
När är tillfredsställelsen som störst med jobbet?
– Det är när jag kan hjälpa en kund med att hitta det som söks på mitt eget lager. Då känns det riktigt bra.
Atrikel från NWT 2019-11-20
Foto: Olov Öström